In en uit je hoofd

“Sterk zijn betekent niet dat je geen pijn voelt. Integendeel. Sterk zijn betekent dat je pijn voelt, begrijpt en accepteert”

Trauma is een onverwerkte gebeurtenis vanuit het verleden, zoals bijvoorbeeld een ongeval, overlijden van een belangrijk persoon, seksueel misbruik, fysiek- psychisch en of mentaal geweld. Trauma is een voor de buitenwereld en vaak ook voor jezelf onzichtbare wond in je ziel maar voor jouzelf en je omgeving wél voelbaar. Trauma blijft voor gevoelens zorgen waarvan we vaak niet (meer) begrijpen waar ze vandaan komen omdat we ooit tijdens die gebeurtenis hebben moeten dissociëren. 

Dissociëren is een vorm van bescherming wat je in staat stelt om extreme angst of stress te verdragen. Dissocatie is een loskoppeling van de gebeurtenis en de bijbehorende gevoelsbeleving, met als doel aan de traumatische ervaring te ontsnappen.

Dissociatie gebeurt op verschillende niveaus. Bijvoorbeeld dagdromen of iets doen op de automatische piloot of onder hevige pijn of stress tijdelijk minder bewust meemaken wat je voelt. Wanneer je door omstandigheden vaak en langdurig hebt moeten dissociëren kan het ertoe hebben geleid dat je afgesloten raakt van jezelf, je gevoel, je lichaam, je behoeften en of van de mensen om je heen. Ofwel, je leeft in je hoofd.

Om erachter te komen wie je bent, wat je graag doet en waar je blij van wordt, is terug komen in je lichaam een voorwaarde.