Diep in de ogen

“Waarom ga je helemaal naar Spanje om een hond op te halen?” Snel zocht ik naar een plausibel en tegelijkertijd eerlijk antwoord om mezelf te beschermen tegen de angst om voor gek verklaard te worden. “Omdat het een hond is die heel goed bij me past.” “Ojah”, sprak de ander verrast, “dat is dan wel een goede reden”. 

Ooit gaf mijn inmiddels overleden hond via animalspokesperson Marieke Akgul* aan dat ze na haar dood als puppy weer bij ons zou terugkeren. Ik – met een groot hart voor mijn dier – wilde op het moment van haar naderende einde natuurlijk niets liever horen. Nadat ze was overleden dacht ik: “Hoe gaat dat dan in zijn werk? Moet ik haar gaan zoeken in dierenpensions of bij fokkers?” Ik liet het los en dacht als het zo moet zijn dan komt het vanzelf wel op mijn pad.

Eerder dan dat ik er aan toe was gebeurde het ondenkbare. Tien maanden later deed het zich voor bij mijn dierbare, naar Spanje geëmigreerde hartsvrienden. Zij gaven onderdak in hun huis aan een bij het asiel binnengebrachte ernstige zieke pup. De pup had pijn en kon niet lopen. Drie weken lang was het erop of eronder. En toch wonder boven wonder knapte het dier op! Na een poosje herkende mijn vriendin de spirit van mijn eerste hond. Intuïtief zei ze: “Hada zou een hele mooie combinatie zijn met jou.”

Ik herinnerde mij dat Marieke mij had geleerd diep in de ogen van mijn dier te kijken want via de ogen zou ik mijn hond in een nieuw lijf kunnen herkennen. Op de foto’s uit Spanje bekeek ik de pup opnieuw en de blik in haar ogen bevestigde inderdaad de diepe connectie die ik eerder met haar had gevoeld. Drie dagen bewaarde ik deze wonderbaarlijke ontdekking in stilte in mijn hart. De rest van het verhaal is inmiddels een feit. We zijn twee maanden later gewapend met hondenbrokken, mand en nog veel meer afgereisd naar Andalusië. En zijn veilig thuis gekomen met ook nog een kater erbij wat minstens zo een bijzonder verhaal is, maar dan voor een andere keer.
“Zijn er in Nederland geen honden?” vroeg iemand? “Is het een heel speciaal ras of zo?” vroeg een ander? Tja, wat zeg je dan?