Testimonials

M., 60 jaar te Nieuwerkerk aan den IJssel, januari 2023:

“Ik ken Els van vroeger en dat deed mij de vraag stellen: wil en kun jij mij helpen? Haar antwoord daarop was: wij moeten elkaar na zoveel jaren weer opnieuw leren kennen. Ik had eerder met een therapeut gepraat maar niet zoals bij Els. Ik heb altijd de angst gehad om echt bij mezelf naar binnen te kijken, omdat ik bang was voor dat wat ik tegen zou komen en hoe zou ik daar dan mee om moeten gaan. Mijn jeugd was redelijk bewogen door keuzes die voor mij gemaakt werden en later ook door mezelf. Els zei tegen me dat ze me (figuurlijk) bij de hand zou nemen om me er door heen te begeleiden. Toen wist ik dat, als ik open en eerlijk ben ik er niet alleen voor zou staan. Ze liet me op een bepaalde manier zien en voelen wat een situatie van vroeger nu met me deed. Het was een openbaring voor mij om dat te voelen. Emoties kwamen los. Het naar binnen kijken bij mezelf was niet altijd even gemakkelijk. Door er met Els over te praten kon ik de dingen een plekje geven. Ik begon steeds meer te begrijpen waarom ik nu doe wat ik doe. Als ik nu terug denk aan de gesprekken met Els voelt dat nog steeds als een warme jas. Ik heb bij Els geen moment gehad dat ik dacht dat ik iets niet kon of wilde vertellen. Zij gaf mij een heel veilig gevoel. Dank je wel Els voor je tijd en inzet.”

W., 60 jaar te Reewijk, oktober 2017:

          “Mij ontbrak het aan een intrinsiek gevoel van veiligheid waardoor ik mij bijna onafgebroken alert en onrustig voelde. Na verschillende andere minder succesvolle ondersteuningstrajecten ben ik bij Els terecht gekomen. Els heeft met haar professionele, holistische en intuïtieve benadering mij verschillende belangrijke inzichten aangereikt welke werkelijk bij mij landden.”


I., 35 jaar te Den Haag, mei 2016:
          “Toen ik bij Els aanklopte had ik geen zicht op waar mijn leven naar toe ging. Ik had een man, twee kinderen, een huis, een baan, maar zag geen nut in mijn ‘zijn’ en wilde óf verdwijnen óf dat iemand mij simpelweg vertelde waarom ik besta. Els hielp mij met geen van beide.
          Het eerste wat zij deed was mijn échte vraag duiden, de vraag achter de vraag en we stopten pas met aanscherpen en verduidelijken toen we allebei tevreden waren. Alleen dat al was van enorme waarde. Ik werkte weer ergens naar toe, er was een richting in de chaos.
          Vervolgens zijn we met z’n tweeën de vraag van alle kanten gaan bekijken, uitpluizen en onderzoeken, door middel van visualisaties, vergelijkingen of een goed gesprek. Het middel altijd passend bij het moment en het onderwerp en altijd waren we pas klaar wanneer wij beiden tevreden waren.
          Nooit gaf Els het antwoord, dat moest ik zelf doen. Els begeleidde, vroeg door wanneer ik me er makkelijk van af wilde maken en legde waar nodig de principes uit waarmee ik op dat moment worstelde, zodat ik kon gaan begrijpen.
          Maar de antwoorden moest ik zelf geven, het proces (langzaam, snel, beëindiging) had ik in eigen hand. Dat was niet precies waar ik in eerste instantie op hoopte, maar wel precies wat ik nodig had. Want steeds zelf het antwoord kunnen bieden, zelf kunnen bepalen, maakte mij met iedere stap zelfverzekerder, sterker.
          Door de sessies met Els heb ik mijzelf leren kennen. Hoe ik in elkaar steek, waarom ik doe wat ik doe en welke kanten van mijzelf ik goed heb ontwikkeld en welke ik heb laten verslonzen.
          Weet ik door Els nu de reden van mijn bestaan? Nee, Els heeft mij iets veel beters en kostbaarder gegeven. Zij heeft mij mijzelf terug gegeven. En daar ben ik haar eeuwig dankbaar voor.”